Katukiitäjät - Street Gliders Finland

Arkisto

Vuoden 1993 päätöskertomus:

Matti Välttilä, Ismo Hulmi

KATUKIITÄJIEN KESÄ - RULLATEN YÖTÄ PÄIVÄÄ

Rullaluistelijoiden kesäkausi oli kiireinen ja vauhdikas. Katukiitäjillä oli uutta ja monipuolista toimintaa kaupunkisuunnistuksesta katulätkään ja yökyöpelöintiin. Uusilla ideoilla ja toimintamuodoilla tuodaan esille mitä kaikkea rullaluistimilla voidaan tehdä. Juuri tämä monimuotoisuus onkin in-line-rullaluistelun (katu- ja pyöräluisteluksikin kutsutun) lajin vetovoiman salaisuus.
Rullaluistelu ei suinkaan lopu talven tuloon, vaan Katukiitäjät siirtyivät kesän päätteeksi sisähalliin jatkamaan harrastustaan.

TAPAHTUMIA JOKAISELLE

Kun in-line-rullaluistinten vuokrauspiste Helsingin Kaivopuistossa avattiin heti vapun jälkeen, lähti Katukiitäjien kesäkausi vauhdilla liikkeelle. Perinteisesti keskiviikkoisin kokoonnuttiin Kaivarissa - Kaivohuoneen rullabulevardille, josta on tullut Helsingin rullakansan kohtauspaikka.

Toukokuussa tusinan verran tyttöjä ja poikia päätti lähteä Tallinnaan katsomaan Maj-juoksua. Lahden takana in-line-luistelu herätti todella ihmetystä lehdistöä ja paikallista TV:tä myöten. Rullailu sujui hyvin vaikkakin jalkakäytävät muistuttivat enemmänkin "perunapeltoa".

Uusia toimintamuotojamme viime kesänä olivat viikoittainen rullaluistelukoulu, kaupunkisuunnistukset ja yöluistelu. Yöluisteluun lähdettiin 18 luistelijan voimin Kaivopuistosta klo 24.00 ja päädyttiin aamulla klo 6.00 kahville Kauppatorille. Luistelu kesäyössä oli mahtava kokemus. Etenkin yön pimeydestä noussut aamuaurinko Kulosaaren kasinon rannassa oli vertaansa vailla.

FIN-LINE -93 -rullaretki oli Katukiitäjien kesän kohokohta. Reitille Turku - Humppila - Tampere - Hämeenlinna - Helsinki lähti 28 iältään 14 - 55 -vuotiasta tosi "rullaraivaajaa". Fin-Line -93 -retkellä kulutettiin pyöriä viiden päivän ajan. Riverside Rollers (toispualjoen rullaryhmärämä) järjesti lähtömme kunniaksi rullailutapahtuman, jossa rollerbicattiin (kuntojumppaa rullaluistimilla) ja pelattiin Aurajoen rannassa rullalätkäottelu Turku - Hki (5 - 10).

Fin-Line -93 -tapahtuman huomioivat valtakunnan suurimmat lehdet ja paikallisradiot matkan varrella. Kymmenen Uutiset näyttivät pätkän rullalätkää Helsingin Käpylästä, minne Aulangolta lähtenyt kärkiryhmä kellotti ajan 4.46.16 keskivauhdiksi tuli näin reilut 22 km/h. Matkan aikana Tampereella paukuttelimme henkseleitä, kun Raimo Häyrinen Ylen urheiluradiosta haastatteli matkan kuulumisia. Näinkö lajimme on vihdoinkin URHEILUA suomalaisten silmissä?

ERILAISIA KILPAILUJA

Elokuun lopulla osallistuimme isolla pyöräluistelun (eräs ko. lajin monista nimityksistä) SM-kilpailuihin Kuopion upeassa urheiluhallissa. Tällä kertaa emme pärjänneet pikaluistelijoille toivotulla tavalla. Selityskin löytyy: Rullapikaluistelu on eri laji kuin hokkarinomaisilla rullilla luistelu. Tekniikan taitaminen ovaalinmuotoisella radalla vaatii oman taitonsa.

Kuopion pikamatkojen jälkeen kokeilimme Liperissä 10, 15 ja 30 km:n kilpailuissa rajojamme. Paras Katukiitäjä Ismo Hulmi luisteli 30 km 1.09, joka riitti kolmanteen sijaan. Voittajan Lauri Paalasmaan aika 1.00 oli huimaa menoa, alamäissä vauhti nousi yli 45 kilometrin tunnissa. liperin kilpailu oli kaikin puolin hyvä kilpailu, varsinkin itse rata sai kiittäjien kehut.

Kesäkauden päätteeksi järjestimme Katukiitäjien avoimet Vauhti - Tekniikka - Taito -kilpailut Finlandia-talon radalla Auroran kentällä. Ratamestarit olivat tehneet vaihtelevan radan, jossa tuli esille in-line-luistelun monimuotoisuus: pujottelu, rullalätkä ja freestyle. Arvokkaat kiertopalkinnot, Jari Valon lyijylasityöt, vaihtoivat omistajaa. Todellakin vain vaihtoivat, sillä voittajat olivat samat kuin viime vuonnakin, Kirsi Pönni ja Antti Ikonen.

Kesäkaudesta jäivät puuttumaan USA:ssa suosituksi tulleet korttelikilpailut, joihin yleensä sunnuntaiaamuisin lähtijöitä on todella paljon. Suomessa ei ole myöskään ovaalin muotoista rataa lajin todellisille kiitäjille. Seuraavissa olympialaisissa kilpaillaankin jo VIRALLISESTI tässä lajissa, joten eiköhän meilläkin pian herätä missä mennään?

RULLALÄTKÄ TUO UUTTA ILMETTÄ

Katukiitäjien rullalätkän harjoitusottelut pyörivät koko kesän kaksi kertaa viikossa Finlandia-talon takana ns. yläparkkipaikalla. Täysipainoisesti emme pystyneet pelaamaan, koska laidat puuttuivat pelikentältä. Laitojen puuttuminen hidasti ja levitti peliä liiaksi.

Jo kevättalvella Helsingin kaupungille tekemäämme aloitteeseen rullalätkäkaukalon saamiseksi ei kuulunut edes vastausta. Elokuussa liikuntavirastossa käymämme neuvottelu ei johtanut tulokseen. Valloitimme pari kertaa Kisahallin parkkipaikan, joka osoittautui pinnaltaan hyväksi (uusi asfaltti), mutta pelaamisesta ei tahtonut tulla mitään parkkeerattujen autojen keskellä. Tämän totesi poliisin autopartiokin, joka kauniina kesäiltana oli eturivissä ihailemassa vauhdikasta ja tosi urbaania peliämme suoraan autosta (istumapaikat) siihen kuitenkaan puuttumatta.

TULEVAISUUS JA UUSIA TUULIA

Katukiitäjät tulevat näyttämään rullien suunnan tulevaisuudessakin. In-line-rullaluistelu lajina tulee lisääntymään lähivuosina vielä runsaasti. Siitä pitää huolen lajin monimuotoisuus. Harrastajat tulevat lajin kehittyessä jakaantumaan erilaisiin alaryhmiin, joista mainittakoon katulätkän, matkaluistelun, freestylen (rampit, hyppyrit) sekä kuvioluistelun harrastajat. Myös Ruotsissa laji on leviämässä kovaa vauhtia kansan suosikiksi.

Kun välineetkin, varsinkin luistinkenkä vielä kehittyy lähivuosina, niin harrastuksesta tulee yhä mielekkäämpää. uusia tuulia tuo markkinoille jo ensi kesänä vähän patikkakenkääkin muistuttava luistinkenkä. Tämä tuo mukanaan kengän paremman istuvuuden ja hengittävyyden. Pelkkä muovi pintamateriaalina tulee laadukkaissa välineissä poistumaan. Vielä kun tulevat harrastajat oppisivat alusta alkaen valitsemaan laadukkaita välineitä, niin harrastus lähtisi heti alusta alkaen oikeille urille. Tällöin vältyttäisiin turhilta pettymyksiltä ja vääriltä mielikuvilta lajia kohtaan.

TALVELLA LUISTELLAAN HALLISSA

Myös rullaluistelun talviharrastukseen on nyt mahdollisuus. Delta Skate Oy avasi lokakuun alussa IN-LINE ARENAN. Halli Helsingin Konalassa, missä on tilaa yli 2000 m2 on lajissaan Euroopan suurin. Hallissa on myös lätkäkaukalo, jossa rullalätkää pelataan 1+4-joukkuein. Vapaaluisteluun tilaa on runsaasti. Katukiitäjät järjestävät In-line Arenalla talven aikana rullaluistelukoulun kaksi kertaa viikossa, rollerbic-kuntojumppaa, 2 - 3 rullalätkäturnausta sekä muita asiaan liittyviä tapahtumia.

Hallissa on tilaa vielä monenlaisille muillekin oheistapahtumille, kuin myös vähemmän tilaa vaativille urheilulajeille, esim. kiipeily, pöytätennis. Innostuneesta Katukiitäjätoiminnasta ovat vastaamassa kovasti lisääntyvä kiitäjäjoukkiomme. Katukiitäjät, huhuista poiketen, eivät siis lepää laakereilla talvellakaan.

6.4.1996 info...katukiitajat.fi